Barnsångsinspelning

Det har inte blivit särskilt mycket skrivet de sista veckorna av den enkla anledning att det är mer än nådigt mycket att göra. Att studera på heltid, driva en studentradiostation, jobba 10% som grafisk formgivare och utöver det försöka hinna med att öva lite, komponera när tillfälle ges och dessutom försöka ha lite tid över för att unna sig någon form av umgänge med flickvän och vänner är något som kräver en organisatorisk förmåga utöver det vanliga.

Igår gick vi dock i mål med kursen Musikskapande i och med vår redovisning av den musikläggning av en film som vi jobbat med under de senaste tre-fyra veckorna. Så nu har jag ett par dagar med lite mindre att göra innan arbetet med B-uppsatsen drar igång på allvar.

Reaper screenshotEn uppgift vi hade under förra delkursen var att utvärdera ett eller två program för musikskapande. Jag har alltid kört Cubase av den enkla anledningen att det var det första inspelningsprogram som jag kom i kontakt med. Denna uppgift fick mig att fundera och ifrågasätta mitt val och efter lite research fastnade jag för Reaper då de utlovar ett litet minnessnålt men ändå kompetent program.

Nu föll det sig så att min idé att skriva om Propellerhead Reason och Reaper som ett paket och då alternativ till de större programmen som Cubase, Logic och Pro Tools gick i stöpet på grund av en begränsning av hur långt mitt PM fick vara. Dock tog jag ändå chansen att installera Reaper för att prova det vid senare tillfälle vilket också gavs idag när Missionskyrkan i Borlänge ville att jag skulle dokumentera ett tillfälle med deras barnsångsgrupp.

För att ligga lite på framkant och kontrollera att allting skulle fungera tjuvstartade jag lite igår kväll och kopplade upp hela utrustningen hemma i vardagsrummet. Lite ovant var det att navigera sig i ett nytt program men det tog inte så värst lång tid innan jag kände mig ganska hemma i programmet och lärde mig vart jag skulle leta efter de olika funktionerna.

Särskilt för Reaper, till skillnad från andra inspelningsprogram jag stött på, är att man dels inte väljer vilken typ av spår man vill ha utan skapar spår utifrån hur många ljud/kanaler du vill använda. När du sen vill spela in något så sätter du “Record enable” på spåret innan du väljer från vilken ingång du vill ta ljudet från. Detta är tvärtemot vad man brukar göra men kanske mer logiskt ändå. Sen är det bara att trycka Record och se hur allting spela in på respektive spår.

Under inspelningen stötte jag inte på några problem över huvudtaget utan allting rullade på väldigt smidigt. Precis som utlovat var programmet väldigt snabbt och krävde inte några krafttag från processorns sida. Föredömligt!

Till Reapers fördel talar också det faktum att det bara kostar en bråkdel av sina konkurrenter och ställer inte särskilt stora krav på varken dator eller ljudkort. Drygt 1300 kronor får man betala för en full licens av programmet medan den glade hemmapularen kan köpa en licens för icke-kommersiellt bruk av programmet för strax över 300 kronor. Från deras hemsida kan man dessutom ladda hem en fullt fungerande version utan några som helst begränsningar för att utvärdera programmet innan man tar beslut om köp.

Ännu har jag inte haft någon tid att prova hur programmet är att redigera och mixa i men tittar man på gränssnittet så har jag svårt att tro att det skulle vara några problem.

Taggar: , , , , , ,

  1. Läser inledningen på det här inlägget och funderar på om du är riktigt riktigt funtad, som ens funderar på att utöver det här också ta ett jobb TILL på 50%…

    Även om allt är kul, så måste du äta o sova nån gång emellanåt också… eller?!??!?? *s*

    Välkomna hit på fredag, du och Lena!